Gastdocent
Amersfoort wil de wijk Hoefkwartier herontwikkelen. Daarbij zijn vele partijen betrokken. Maar integraliteit en duurzaamheid lijken niet voorop te staan. Studenten van de HU willen hier verandering in brengen, door te laten zien wat er mogelijk is met een systeem analyse en hoe deze een basis kan zijn voor een integraal duurzame wijk.
Een groep studenten gaat de komende tijd het metabolisme van de wijk in kaart brengen. Daarvoor gaan ze kijken naar energie, water, materialen maar bijvoorbeeld ook naar de sociale structuur van de wijk. Gertjan was uitgenodigd in het Celciushuis om een gastcollege te geven over hoe je een dergelijke analyse aanpakt, hoe systeemdenken daar onlosmakelijk mee verbonden is, en tips voor in de praktijk.
Systeemdenken betekent dat je op verschillende niveaus en vanuit verschillende perspectieven moet gaan kijken naar een uitdaging. Een van de mooiste voorbeelden om systeemdenken te illustreren is natuurlijk de klassieker “hoe wolven rivieren veranderen” te vinden op onze voorpagina. Vanwege de aard van de opdracht, heeft Gertjan als tweede voorbeeld “water” genomen.
Want het watersysteem in een huis wordt complexer naarmate je het van meer verschillende kanten bekijkt. Water is een geleider van warmte, het is drinken, je kunt ermee schoonmaken, als het regent is het voeding voor planten of een afvalproduct. Het is een bron van hygiëne, maar als er teveel van in de lucht zit, een oorzaak van ziektes. Dat betekent dat als je niet alleen vanuit het perspectief van energie, maar bijvoorbeeld ook vanuit het perspectief van materialen kijkt, of gezondheid, je veel sneller koppelkansen ziet, en een optimaal systeem kunt ontwerpen waarin integraliteit is gewaarborgd.
Gertjan heeft een enthousiast gevoel overgehouden aan het college. “de studenten zijn ontzettend leuk om mee te werken, ze zijn geëngageerd, intrinsiek gemotiveerd, en oprecht gepassioneerd over de opdracht die voor ze lag. Het is mooi om te zien hoe zij expliciet het goede willen doen voor de wereld. Bovendien is het fijn om de kennis te kunnen delen, in de wetenschap dat er een nieuwe generatie wordt klaargestoomd om slimme verduurzaming verder te brengen. Daarbij is het slim dat de HU de praktijk er gelijk bij haalt. De afstand tussen wetenschap en praktijk moet zo klein mogelijk blijven als we vaart willen blijven maken.”
Misschien wel de mooiste feedback die SUDL kreeg, was een aanmelding van een student die stage wilde komen lopen.