Drenthe Woont circulair

Een visie die denkt vanuit het systeem in plaats vanuit bouwen. Radicaal anders in zijn benadering en gericht op het transitiedenken’.”

— Thomas Rau in reactie op de Circulaire visie van SUDL

Aanleiding

Acht Drentse woningcorporaties werken vanaf 2016 samen onder de vlag van de Drentse Expeditie Energieneutraal Wonen om de energietransitie handen en voeten te geven. Deze Drentse corporaties onderkennen de urgentie van de energietransitie en nemen zelf de verantwoordelijkheid om de gevolgen van deze ontwikkelingen voor hun primaire taak te onderzoeken. Hieruit is het samenwerkingsverband ‘Drenthe Woont Circulair’ opgericht. Dit is een gezamenlijke verkenning van het waarom, hoe, wat en wie van circulair bouwen en wonen. Deze verkenning resulteerde in zes proeftuinen door heel Drenthe. Het doel is geen eenmalige pilot, maar een bijdrage aan fundamentele veranderingen; voorbij het nu gangbare. 

Het Manifest ‘Drenthe Woont Circulair’ onderstreept deze gezamenlijke missie van de acht Drentse woningcorporaties:

Wij als Drentse woningcorporaties:

  1. Zijn rentmeester van betaalbare woningen voor de sociale doelgroep met

integrale verantwoordelijkheid voor mensen, stenen en geld;

  1. Constateren een mondiale grondstoffenschaarste met een effect op onze primaire taak;

  2. Moeten leren omgaan met deze opgave; 

  3. Starten daarom met concrete pilots waarin we samen leren en werken met

ruimte om fouten te kunnen maken;

  1. Willen hiermee bijdragen aan een fundamentele verandering in bouwen, exploiteren en slopen met de focus op welzijn, materialen en waarde.

De ambitie: 100% circulair bouwen en renoveren in 2040. Om deze ambitie te realiseren, wordt de inkoopkracht van de acht corporaties gebruikt om een circulaire bouwwereld te realiseren in Drenthe. Dit wordt mede onderstreept door het betrekken van (branche-) organisaties als BNA, Bouwend Nederland, AEDES, Provincie Drenthe en NICE bij het samenwerkingsverband.

Meer informatie over Drenthe Woont Circulair en de betrokken partijen kunt u vinden op: https://drenthewoontcirculair.nl.

Selectie

Nu er zes proeftuinen klaar staan rijst de vraag; wat gaan we hier doen? En met wie? Drenthe Woont Circulair heeft daarom de markt gevraagd om haar visie te geven op circulariteit, in de vorm van een competitie. Aan deze oproep hebben 175 bedrijven verdeeld over 31 consortia gehoor gegeven.

SUDL, Geveke en KAW hebben voor Drenthe Woont Circulair het consortium ‘Dit is Thoes’ gevormd. Deze visie is door de jury gekozen als één van de zes die hun ideeën verder mogen ontwikkelen. Thomas Rau bij monde van een jury van prominenten uit de duurzame bouwwereld motiveerde hun keuze voor ‘Dit is thoes’ als volgt:    

‘Een visie die denkt vanuit het systeem in plaats vanuit bouwen. Radicaal anders in zijn benadering en gericht op het transitiedenken’

‘Dit is Thoes’ is gekoppeld aan woningcorporatie Lefier, die als proeftuin locatie een gebied in Klazienaveen heeft geselecteerd. Samen gaan we verder om onze doelstellingen te realiseren als ‘Samen Thoes’.

Vorige
Vorige

Gemeente Den Haag: Wonen op schone energie

Volgende
Volgende

Rijksmuseum Boerhaave: Een duurzaam Museum