Lezing Circulaire Economie
Op 29 mei was Gertjan te gast bij Drift, voor het elfde gesprek in De Transitiemotor. Hij was gevraagd om wat meer te vertellen over de economische kant van circulaire communities. Vanwege corona was het gesprek vanzelfsprekend digitaal, maar dat verhinderd gelukkig de kennisdeling niet.
Gertjan: “In ons huidige economisch model, is hetgeen waarop bedrijven geselecteerd worden, de waarde die ze kunnen vertegenwoordigen voor stakeholders. Daar zit geen maatschappelijk belang in en het werkt de korte termijn gedachte in de hand. Daarom werken bedrijven soms tegen de belangen van de mensheid in, soms zelfs tegen het eigen, langere termijn belang. Er is nu geen beloning voor het rekening houden met de wereld. En zolang dat er niet is, geven bedrijven ook niets om die wereld.
De kern bij elke ontwikkeling van SUDL is de gelukkige mens in harmonie met zijn omgeving. Dit betekent ook dat economische factoren in dienst moeten staan van dat geluk. Voor onze communities ontwikkelen wij een eigen besturingsysteem: Community O.S.
Door in te kopen via het Community O.S. bepaald de community samen waar bedrijven op geselecteerd worden. Andere waarden dan alleen financiële prikkels gaan dan een rol spelen. Wat betekend het voor mij, voor mijn community, voor de wereld. maatschappelijke waarden worden doorvertaalt naar richtinggevende markers voor een bedrijf of organisatie.
Gertjan en Jeroen brengen met SUDL deze principes in de praktijk door circulaire communities te realiseren. Kleine circulaire economieën die bij uitstek de plek zijn om verandering vorm te geven en op nieuwe manieren waarde te creëren. Daar komt immers alles samen, het individu, de markt en de samenleving.